Franţa estimează că 150.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul războiului din Ucraina

vineri, 03 mai 2024, 14:35
2 MIN
 Franţa estimează că 150.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul războiului din Ucraina

Ministrul francez de externe Stéphane Séjourné a vorbit cu ziarul independent rus Novaia Gazeta, care are redacţia în Europa după ce a fost interzis în Rusia, şi a dezvăluit că estimările franceze privind pierderile suferite de ruşi de la începutul invaziei în Ucraina se ridică la 150.000 de morţi, relatează BFMTV.

„Eşecul militar al Rusiei este deja prezent. Estimăm pierderile militare ruseşti la 500.000, dintre care 150.000 de morţi”, a declarat Stéphane Séjourné, ministrul francez de externe, în interviul publicat vineri de ediţia europeană a ziarului rus independent Novaia Gazeta. „De ce toate acestea? Se poate rezuma în două cuvinte: pentru nimic”, a adăugat el.

Estimarea franceză a numărului de morţi ruşi este puţin mai mică decât cea dezvăluită de preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky în februarie, când a anunţat că 180.000 de soldaţi ruşi au murit în cei doi ani de război.

La sfârşitul lunii aprilie, Marea Britanie a estimat, la rândul său, că aproximativ 450.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina.

Potrivit unei anchete a BBC de la jumătatea lunii aprilie, 50.000 de soldaţi ruşi au fost identificaţi ca fiind ucişi, dar acest bilanţ ar putea fi mult subestimat.

Moscova nu divulgă informaţii cu privire la numărul de morţi şi răniţi din rândul trupelor sale.

Armata ucraineană, ale cărei pierderi, la fel, nu au fost dezvăluite, se află în defensivă de la eşecul contraofensivei sale majore din vara anului trecut. Rusia are iniţiativa în faţa unui adversar care se luptă să recruteze noi soldaţi şi se confruntă cu lentoarea furnizării ajutorului occidental.

Reluarea asistenţei militare americane, în urma aprobării, la sfârşitul lunii aprilie, a unui plan de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, ar trebui să permită Kievului să-şi consolideze forţele şi să încerce să stabilizeze frontul, în special în est, în zonele Ceasiv Iar şi Avdiivka.

Dificultăţile Ucrainei sunt agravate de lipsa apărării antiaeriene, care le-a permis ruşilor să bombardeze infrastructuri esenţiale, în special reţeaua electrică şi liniile de cale ferată.

Unii analişti militari consideră că Rusia ar fi pe punctul de a lansa o nouă ofensivă majoră în Ucraina.

 

Comentarii